Nuff

Monday, May 24, 2010

Coin Thailand

Hehehe...
Di samping dpt wang kertas Thailand, Sab juga dpt coin nya.
Juga dihadiahkan oleh Kak Hara.
Terima kasih byk2 Kak.
Dh lah belanja mkn Kek di Secret Recipe, dpt hadiah koleksi pulak.
Memamg gembira lah hri tu walaupun sibuk dgn seminar, nular jap kuar gi Mines...
ehehehehe...

Slalu coin yg biasa digunakn oleh Thailand adalah 25, 50 satang, ฿1, ฿2, ฿5 dan ฿10.
Mereka jarang guna 1, 5 dan 10 satang.
Ok lah...koleksi coins Thailand yg ada pada Sabri adalah ฿1, ฿5 dan ฿10.
Jom layannnnn....



Nilai muka: 1 Thai baht
Jisim: 3.0 g
Diameter: 20.00 mm
Ketebalan: 1 mm
Komposisi: Kupronikel (75% Cu, 25% Ni)
Tahun tempaan: 1986–skrg
Gambar dpn: H.M. King Bhumibol Adulyadej
Gambar blkg: Wat Phra Sri Rattana Satsadaram, Bangkok



Nilai muka: 5 Thai baht
Jisim: 6.0 g
Diameter: 24.00 mm
Ketebalan: ? mm
Komposisi: Kupronikel salut kuprum (75% Cu, 25% Ni: saluti=99.5% Cu)
Tahun tempaan: 1988–skrg
Gambar dpn: H.M. King Bhumibol Adulyadej
Gambar blkg: Wat Benchamabophit, Bangkok



Nilai muka: 10 Thai baht
Jisim: 8.5 g
Diameter: 26.00 mm
Ketebalan: 2 mm
Komposisi: Cecincin=Kupronikel (75% Cu, 25% Ni) Tengah=Aluminium bronze (92% Cu, 6% Al, 2% Ni)
Tahun tempaan: 1988–skrg
Gambar dpn: H.M. King Bhumibol Adulyadej
Gambar blkg: Wat Arun Ratchawararam Ratchawora Mahavihara, Bangkok


"Ni pun 10 Thai baht...cuma design jer lain"

Selamat menjamu mata...
Selamat Mlm...

9 comments:

nas said...

ermmm....nice..yg diameter coin tue ko ukur kew? ehehe

MGMSabri said...

Haah...ukur...
X lah...just kidding.
Semuanya tanya Mr.Google.
Jika Sab ukur jwbnya ada decimal byk...+_ error skali.

afzainizam said...

~~~@@@~~~
” Salam dihulur salam sejahtera,
Pemanis kata pembuka bicara;
Dari Blog kami bercerita,
Untuk tatapan sahabat semua”
~~~@@@~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam lama betul tak ziarah cozz ade buzzy sikit lah maaf ye lambat sampai blog kamu ye…

aku tengok ko amat minat ngan duit... mata duitan gak ye...

ko ade tak duit komenwel malaysia... yang bersegi-segi tu... dan ceritakan sikit pasal duit tu

nas said...

nak tanya,sejak bila kamo minat mengumpul duit luaq negara noh?

MGMSabri said...

To: afzainizam...sab dulu ijazah sains bahan (material science)....so mgkn jdi mata duitan kot...hahaha...just kidding...
komanwel yg mana tu?segi2?brape nilai muka?setahu sab yg rm50 polimer sempena sukan komanwel KL98 tu ada lah...hehehe...

To: Nash
Sab dh lama minat sbnrnya...
sejak pandai gi raya rmh org n dpt duit raya.slalu smpn je duit tu x letak dlm bank...
org indon dtg bwa wang...ayah pula dpt wang jepun...dulu campur simpan dlm album setem masa kecil...pastu dh bz dgn study dan ada awek...henti seketika kumpul...
skrg dh single so hobi ni pengubat luka dan kesedihan...

nas said...

sabri...im x aktive in other blog...juz get more traffic to this blog... ehehehe..btw, thx becoming my follower to both my blogs..:)

MGMSabri said...

u r welcome nash...

nas said...

ehehe...berbanding syiling thai n msia...syiling thai nampak 'buruk' sikit....tp ade nilai seni yang agak caantik...:)..thx comment..

MGMSabri said...

yup...btul tu..
thanks juga comment nash...