Nuff

Monday, May 31, 2010

Sejarah dalam Hidupku:RM1 RADAR REPEATER NUMBER

Salam,
Kalau tak silap Sabri pada hari Jumaat lepas di rumah Sab di Pahang, Abg De telah memberi wang RM10 Radar Number kepada Sab krn Sab tiada lagi Radar Number nih.
Asyik dapat Odd Number je...
Abgku pesan simpan elok2...Hehehe.
Buat pengetahuan pembaca Abgku ni juga kolektor.
Menjadi kolektor tegar setelah Sab bercerita pasal wang ni dgn panjang lebar...
Sejarah, seni dan keistimewaannya...
Bukan krn mata duitan tapi ada sesuatu yang menarik mengenainya...
Susah mahu explain dlm blog...
Jika jumpa tahu lah nanti...
Ouh ya sambung cerita...
Pada keesokannya, hari Sabtu (29.05.2010) Bekok-SILA KLIK UNTUK LIHAT BLOG NYA (seorang kolektor juga) roger Sab untuk datang ke rumah Sab di ceruk Pahang (BERA) nih....
Bekok waktu tu jumpa awek dia yg posting guru dkt dgn area kwsnku....
Aweknya Mimi lah...seorang yg peramah...Hehehe..
Bekok ni dtg dgn Mimi...dtg dkt2 mlm sbb mereka hajat mau servis kereta dulu...
Kebetulan pada mlm tu ada Pasar Malam kt kmpg sebelah...
So Sab minta Bekok&Mimi jmp kt Pasar Malam jer...
Sab nak beli kuih-muih sikit...Hujan pula pada masa tu...
Gi lah beli kuih, tempoyak n ingat mau beli ikan patin tapi dh tiada...NO stock lor...sedih2...
Baki wang dari beli tempoyak Sab dapat wang RM1 yang tak terfikir akan memilikinya...
Cube teka wang apa?
Bukan wang RM1 Ali Abu Hassan tapi wang Radar Repeater...
Pada mulanya Sab perasan just berulang jer...
Siap kasi tunjuk kat Bekok dan Mimi lagi.
Esoknya baru Sah perasan RADAR REPEATER...
Sab ucapkan banyak2 TERIMA KASIH kepada BEKOK & MIMI krn sudi datang rumah Sab....
PLS DTG LAGI IYER...
TERIMA KASIH yang tak terhingga juga kpd ABG DE krn bgi Sab RM10 RADAR.
Lepas dpt RADAR terus dapat RADAR REPEATER...Wang DE bgi tu dh JADI DENAK kot.
Oit Sab apa yang ko merepek nih?
Mana gmbr wang tu..?
OK2 jom ushar wang tersebut:



Jika dilihat dgn teliti, wang kertas ni dilipat cantik da ada segi nya...bukan dilipat biasa...Kemungkinan besar tuan empunya sebelum ni berasa kan duit ini unik dan menyimpannya dgn lipatan yg berlainan dri yg lain....



Sesuai dengan TEMA wang kertas ini yg bertemakan WAWASAN...WAWASAN 2020...
Jadi penghujung TEMA ini dapat jua SAB memiliki wang yg bernombor siri unik...SGT UNIK walaupun Sab kategori kan wang ni CIRCULATED je keadaannya...TAPI SANGAT2 bersyukur kerana memilikinya tanpa diduga..."VD020202020"
Repeat 02 bahkan juga RADAR NUMBER!!!! Sesuai dgn tema WAWASAN bagi WANG KERTAS INI.

Ni last entry untuk BULAN MAY 2010...
Adios...Salam hormat..

10 comments:

Insan Jiwang said...

hahaha..tahniah, tahniah.. terkejut gak wooo tgk duit tu time kat rumah Sab... rezki kita sebagai pengumpul banknote nih.. kekdg tak leh nk duga? betul x? hehehe,...

MGMSabri said...

Tu lah...rezeki...Alhamdulillah.
x diduga dapat.
Impikan RM1 Ali Abul Hassan...Nah2 dpt sesuatu yg bersejarah juga...malah amat bermakna buat Sab...

Insan Jiwang said...

berbaloi kan..lagi2 jumpa kat pasar malam kat kg halaman,... mmber wq tuh keja casher kat pasaraya area Klang... agak terkejut sebab dia leh dapat 7 keping duit ali abuk hassan... ermm.. x sbr nk tgu pratikum.. hari2 dok plan nk tukar rm1 banyak2 ngan makcik kantin... hehe..hope ada duit Ali Abul Hassan.. yang pratikum sebelum nih pun baloi gak, dapat 2 kpg 1967,1969..dgn fake coins, extra dot, 1979...hehe.. KANTIN SEKOLAH umpama lubuk segalanya..ececewahhh..

MGMSabri said...

Sab kena gtau tmpt kantin nih...
nnti sab pn nk wat juga.
Thanks...idea baik tu

MGMSabri said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

rezeki. mmg org cari di pasar malam. kat sana lubuk duit rm1. elok la buat part time berniaga di pasar malam. try jual air rm1. amacam? ada berani?

-de-

MGMSabri said...

Amboih De,berani tu mmg berani...
Tpi skrg sgt2 bz...
research smkn rancak dan paper byk kena wat...
nanti dh btul2 free atau hbs study,nak juga try niaga...
Just for fun n lubuk hobi...hehehe

nas said...

perghhh...its so unique,man...i never seen this kind of money...huhu...could u give 2 me? i wanna 2 frame it...wakakakka..speaking lak..

MGMSabri said...

ermmm...cant nash...
This note so means for me.
U knew the story right..
If wanna frame, i am not suggest it.
Coz if u frame banknote/banknotes and expose with light, the yellow foxing will be appeared.
Must keep it in suitable album/container with silica gel to absorb humidity.

Anonymous said...

Lipat berseni tu sebab ada org yg buat duit tu jadi IBU DUIT.

-DE-